Orvosoknak

Tisztelt Doktornő / Doktorúr!

 

Ezúton tájékoztatjuk Önt, ha betegének olyan segédeszközökre lenne szüksége, amely a TB által finanszírozott kategóriában nincs benne, de Ön javasolná, s annak szükségességét szakvéleményével meg tudja indokolni (parapódium, betegemelő liftek, speciális ágy, speciális kerekesszék stb.), akkor az Ön betege is igényelhet egyedi kérelemmel támogatást az eszköz megszerzéséhez. Miután gyakorlatban kevésbé ismert az eljárás, vázoljuk, hogy mit is kell ilyenkor tenni, illetve milyen dokumentumokat kell benyújtani az elbíráláshoz Önnek és a betegének:

  1. A biztosított/törvényes képviselője írásos kérelme, amely tartalmazza a személyes adatokat, a TAJ számot, és a kért gyógyászati segédeszköz nevét. Személyes indoklását foglalja össze egy levélben, melyben fejtse ki, hogy mennyivel javulnának az életkörülményei, ha a kiválasztott terméket használhatná. Érdemes kiemelni a rászorultságot (pl. munkába, iskolába járás, emelés, mozgatás fontossága), szociális helyzetet, valamint azt, hogy mennyivel könnyítené meg az igénylő, vagy hozzátartozója mindennapjait az eszköz használata. Amennyiben anyagi helyzete nem teszi lehetővé a térítési díj kifizetését, kérjük, írja azt bele a levelébe, és kérje a 100%-os támogatást! Javasoljuk, hogy a kérelem tartalmazza az alábbiakat: „Mellékletek alapján kérem a T. címzettet, számomra az igényelt eszközhöz egyedi méltányosság alapján támogatást nyújtani szíveskedjen. Indoklás:……………………..…, dátum, aláírás, cím”.
  2. A kérelmező nettó – adómentes és adóköteles –jövedelméről szóló jövedelemigazolás; (ha nem dolgozik akkor év elején kapott zöld színű nyugdíjösszesítő. Ebből célszerű fénymásolatot elküldeni, mert még máshoz is kellhet.)

  3. Három hónapnál nem régebbi kórtörténeti összefoglaló, amely igazolja, hogy a biztosított kizárólag az igényelt termékkel látható el. Az Ön szakorvosi javaslata, amelyből megállapítható a gyógyászati segédeszköz neve, mennyisége, az esetleges kiegészítők /pl.: fürdetőháló, ergonómiai háttámla/, az eszköz szükségességének indokoltsága, a támogatás időtartama (amely nem lehet hosszabb a kért gyógyászati segédeszköz kihordási idejénél), valamint az, hogy a biztosított – lehetőleg számszerűsített adatokkal – miért nem látható el a külön jogszabály szerint támogatott gyógyászati segédeszközzel. Továbbá az Ön nyilatkozata arról, hogy a biztosított mikor kapott utoljára a kért eszközzel azonos funkciójú, társadalombiztosítási támogatással rendelt gyógyászati segédeszközt.

  4. Az Ön által – külön jogszabály szerint – „Teljes Ár”/”Egyedi Tám.”  jogcímen kiállított vény(ek) (régi típusú vényen „Teljes ár”, új típusú vényen „Egyedi Tám.” jogcímet kell bejelölni); melyen szerepelnek a vény kötelező tartalmi elemei, a BNO kód, és a vény hátoldalán szerepelnie kell a biztosított/törvényes képviselője nyilatkozatának, miszerint a gyógyászati segédeszköz kihordási idején belül azonos típusú és rendeltetésű gyógyászati segédeszközt a biztosított társadalombiztosítási támogatással nem váltott ki. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az eszközökhöz tartozó különböző kiegészítőket külön vényre kell írni.

Ha az igénylő kezében van mindegyik dokumentum kitöltve, akkor azokat másolják le, és a beteg tartson meg magánál egy példányt a biztonság kedvéért. Kérjük ne felejtsék el a beteggel aláíratni a vény(eke)t!

Küldjék el levélben címünkre:

Rehab Zrt. 2000 Szentendre, Kalászi út 3.

A kérelmet az eszközre vonatkozó hivatalos árajánlattal, és az eszköz minőségét igazoló tanúsítvánnyal együtt továbbítjuk az OEP felé.

Az engedély elbírálását követően a támogatás mértékéről az OEP levélben értesíti a kérelmezőt és a forgalmazót, a vényt pedig visszaküldi a betegnek. Mivel a vények érvényességi ideje az átfutási idő miatt valószínűleg lejár, ezért az Ön betege vagy a beteg hozzátartozója felülbélyegzésre eljuttatja a vényt Önhöz. Ezt követően már a vény beváltható vagy az eszköz megrendelhető a REHAB Zrt. kiskereskedelmi partnereinél.

Felhívjuk figyelmét, hogy az OEP egyénre szabottan dönt a támogatás mértékéről, és így az árajánlat és támogatás különbözetét az igénylőnek a termék átvételekor ki kell fizetni!

Amennyiben további kérdése lenne, állunk szíves rendelkezésére!

 

Az egyedi engedélyezés menetéről az OEP honlapján (www.oep.hu) is tájékozódhat, ahol a megfelelő nyomtatványok is letölthetők.

Letölthető dokumentumok:

1. sz. melléklet: A beteg kérelme

3. sz. melléklet: Kórtörténeti összefoglaló és Szakorvosi javaslat

Elérés: www.oep.hu —> Szakmai Kezdőlap —> Gyógyászati Segédeszköz —> Egyedi támogatások (Frissítve 2012.június 11.)

../media/repository/REHAB-HUN/UserMans/00_OEP-honlap-egyedi-engedélyezés.jpg